Behandling af iskiassmerter

Iskias-smerter er et almindeligt problem, som kan være meget invaliderende. Det kan gøre det svært at stå, sidde eller gå i længere tid. Der findes mange behandlinger til rådighed for iskias-smerter, men det kan være en udfordring at finde den rigtige behandling. I denne artikel vil vi undersøge nogle af de mest effektive behandlinger for iskiassmerter – så tag og spids ører.

Akutte behandlingsmetoder

Hvis du oplever akutte iskias-smerter (smerter, der opstår pludseligt og varer kortvarigt), er der nogle få behandlinger, der kan hjælpe. Først kan du prøve smertestillende medicin i håndkøb, f.eks. ibuprofen eller acetaminophen. Du kan også tage muskelafslappende midler for at lindre smerterne. Hvis disse behandlinger ikke virker, skal du måske gå til lægen.

Ikke-akutte (kroniske) behandlinger

Hvis du oplever kroniske iskias-smerter (smerter, der varer i mere end 6 uger), skal du kraftigt overveje at gå til lægen. Der er nogle forskellige behandlinger, der kan hjælpe, bl.a:

Fysioterapi

Fysioterapi kan bidrage til at lindre smerter og forbedre funktionen. Det kan også hjælpe med at forhindre, at smerterne kommer tilbage.

Træning

Motion anbefales ofte som en behandling af kroniske iskias-smerter. Det kan hjælpe med at styrke musklerne omkring rygsøjlen og forbedre fleksibiliteten.

Massage

Massage kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og smerter. En professionel iskias massage kan også bidrage til at forbedre blodcirkulationen.

Akupunktur

Akupunktur er en traditionel kinesisk medicinske teknik, hvor der sættes nåle ind i huden. Det bruges nogle gange til at behandle kroniske smerter.

Kirurgi

Hvis andre behandlinger ikke virker, kan kirurgi være en mulighed. Kirurgi kan lette trykket på nerverne og fjerne smerterne.

Årsager til iskiassmerter

Der er et par forskellige ting, der kan forårsage iskias-smerter. En almindelig årsag er en diskusprolaps. Dette sker, når det geléagtige centrum af en diskusskive bryder igennem det ydre hylster og lægger pres på iskiasnerven. En anden almindelig årsag til iskias-smerter er spinal stenose. Dette er, når rummet omkring rygsøjlen indsnævres og lægger pres på nerverne.

Hvornår skal jeg gå til lægen?

Hvis du oplever pludselige eller kraftige smerter, bør du søge læge med det samme. Hvis smerterne ikke er alvorlige og forsvinder efter et par dage, behøver du måske ikke at gå til lægen. Men hvis smerterne varer i mere end en uge eller to, bør du bestille en tid hos din læge.

Videnskabelige undersøgelser om behandling af iskias-smerter

En undersøgelse om akupunkturens effektivitet i forbindelse med behandling af kroniske iskiassmerter blev lavet i 2010. I denne undersøgelse blev der set på beviserne fra 30 kliniske forsøg om effekten af akupunktur til behandling af kroniske smerter. Forfatterne fandt frem til, at akupunktur er effektiv til behandling af kroniske smerter, herunder iskias-smerter.

I 2009 blev der foretaget en undersøgelse af massagens effektivitet ved behandling af kroniske iskias-smerter. Undersøgelsen viste, at massage var mere effektiv end ingen behandling overhovedet.

I en tredje undersøgelse blev der kigget på, om motion kan behandle iskiassmerter. Undersøgelsen er fra 2007, og mundede ud i 11 kliniske forsøg. Det korte svar er, at motion er effektiv til behandling af iskias-smerter.

En fjerde undersøgelse blev gennemført i 2006 om brugen af spinal manipulation til behandling af iskias-smerter. Undersøgelsen viste, at spinal manipulation kan være effektiv til behandling af smerter i iskiasnerven.

Forside > Symptomer > Behandling af iskiassmerter