Behandling af hold i nakken

Hold i nakken (stiv nakke) er en almindelig tilstand, der kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder dårlig kropsholdning, muskelspændinger og skader. Mens nogle mennesker kan få lindret stiv nakke (hold i nakken) med håndkøbsmedicin og hjemmemidler, kan andre former for nakkesmerter kræve mere aggressiv behandling. I denne artikel vil vi diskutere de forskellige behandlingsmuligheder, der findes.

Akut behandling

Det første skridt i behandlingen af stiv nakke (nakkehold) er at identificere og behandle den underliggende årsag. I mange tilfælde vil dette indebære enkle foranstaltninger som f.eks. hvile, is og smertestillende medicin i håndkøb. Hvis smerten skyldes muskelspændinger eller overbelastning, kan disse foranstaltninger være alt, hvad der er nødvendigt for at undgå smerter og ubehag.

Hvis smerterne skyldes en skade, f.eks. en bilulykke eller et fald, er det vigtigt at søge læge med det samme. Det kan være nødvendigt med røntgen eller MRT for at udelukke alvorlige skader som f.eks. brud.

Når den underliggende årsag til nakkesmerterne er blevet fastslået, er der en række behandlingsmuligheder, der kan bruges til at lindre smerter og stivhed. Disse omfatter:

Hvile

Dette er en af de mest vigtige behandlinger for nakkesmerter. Det er vigtigt at undgå aktiviteter, der forværrer smerterne, som f.eks. bøjning, vridning eller løft af tunge genstande.

Is

Is på nakken kan hjælpe med at mindske hævelse og smerte. Is skal anvendes i 20-30 minutter ad gangen flere gange om dagen.

Varme

Varme kan hjælpe med at slappe af i spændte muskler og mindske smerter. Varme bør anvendes i 20-30 minutter ad gangen flere gange om.

Massage

Massage kan hjælpe med at afspænde spændte muskler og mindske smerter. En professionel massageterapeut kan give en mere målrettet tilgang til en hold i nakken massage (også kaldet nakkemassage), men selv kan en selvmassage være en hjælp.

Stræk

Udstrækning af musklerne i nakken kan hjælpe med at mindske smerter og stivhed. En fysioterapeut kan lære dig specifikke øvelser til at strække nakkemusklerne.

Motion

Motion er en vigtig del af håndteringen af nakkesmerter. Det hjælper til at styrke musklerne, forbedrer bevægelsesfriheden og mindsker stivhed. En fysioterapeut kan udarbejde et træningsprogram, der er skræddersyet til dine behov.

Ikke alle disse behandlinger vil være velegnede for alle. Det er vigtigt at tale med din læge eller fysioterapeut om, hvilke behandlinger der er de rigtige for dig.

Ikke-akut (kronisk) behandling

Hvis din hold i nakken (stiv nakke) er kronisk (langvarige), kan det være nødvendigt med en mere aggressiv behandling. Dette kan omfatte en kombination af de ovennævnte behandlinger under ‘Akutte behandling’ samt andre indgreb som f.eks:

Kortikosteroid injektion

En kortikosteroid injektion kan hjælpe med at reducere inflammation og smerte. De injektion gives normalt i musklerne omkring halsen.

Radiofrekvensablation

Radiofrekvensablation er en procedure, hvor der anvendes varme til at ødelægge nervevæv. Den kan bruges til at behandle smerter i nakke, skuldre og arme.

Kirurgi

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en operation for at behandle nakkesmerter. Dette anbefales normalt kun, hvis andre behandlingsmulighederne har ikke kunnet lindre smerterne.

Årsager til hold i nakken (nakkestivhed/stiv nakke)

Der er mange forskellige årsager til hold i nakken. Disse omfatter:

Muskelspændinger eller overbelastning

Dette er den mest almindelige årsag til nakkesmerter. Det kan skyldes dårlig kropsholdning, forkert sovestilling, stress eller angst.

Skade

Nakkesmerter kan være forårsaget af en skade, f.eks. en bilulykke eller et fald.

Degenerative tilstande

Degenerative tilstande som slidgigt og degenerativ diskusprolaps kan forårsage nakkesmerter.

Betændelsestilstande

Inflammatoriske tilstande som f.eks. reumatoid arthritis og spondyloarthritis kan forårsage nakkesmerter.

Kræft

Kræft kan lejlighedsvis forårsage nakkesmerter.

Hvornår bør jeg søge en læge?

Du bør gå til læge, hvis:

  • Smerten er alvorlig
  • Smerterne ikke lindres af håndkøbsmedicin
  • Du har udstrålende smerter ned i dine arme eller ben
  • Du har følelsesløshed, prikken eller svaghed i dine arme eller ben
  • Du har svært ved at bevæge dit hoved eller din nakke
  • Du har andre symptomer som f.eks. feber, hovedpine, udslæt eller vægttab
  • Hvis du har nakkesmerter, som ikke lindres af håndkøbsmedicin og hjemmebehandling, bør du gå til læge eller fysioterapeut. De vil kunne hjælpe med at diagnosticere årsagen til dine smerter og anbefale en passende behandling.

Videnskabelige undersøgelser om behandling af hold i nakken (stiv nakke)

Der er begrænset dokumentation for den mest effektive behandling af nakkestivhed.

En undersøgelse af 110 personer med akutte nakkesmerter viste, at en kombination af akupunktur, massage og motion var mere effektiv end enten akupunktur eller massage alene. Undersøgelsen blev lavet af forskere ved University of North Carolina.

En undersøgelse af en række forskere fra University of Sydney af 150 personer med kroniske nakkesmerter viste, at et program med motion, uddannelse og manuel terapi var mere effektivt end sædvanlig behandling.

Beviserne for andre behandlinger er begrænsede. Der er behov for mere forskning for at finde frem til den mest effektive behandling af hold i nakken.

Forside > Symptomer > Behandling af hold i nakken